Dans i Växjö - Regionteatern

Dans i Växjö

Nya scenkonstupplevelser hela våren. Detta vill du inte missa!

Propreté

Städa ditt rum

Ordning och organisering står i fokus, men också konstrasten – kaos. Allt från klädnypor och skrynkligt silkespapper till skrivbordslampan granskas och sorteras. Färg ställs mot form, som ställs mot funktion och smak. Att städa är något vi lär oss tidigt, men vem bestämmer vilken ordning som är bäst?

Formstyrd barockmusik möter nutida konstmusik och ljudillustrationer i den här mycket fysiska föreställningen där Regionteater Västs dansare bjuder på rörelseglädje.

”Dansföreställningen Propreté tar höjd i en uppfinningsrik expedition som ställer ordning på ända; i en allvarsam lek från den granskande organiseringen till det utspårade kaoset i livet. De tre dansarna lyser med en skicklighet och precision i Martin Forsbergs synnerligen genomarbetade koreografi och i ovanligt stilsäker och tveklöst finurlig scenkonstupplevelse.”
Juryns motivering vid valet till BIBU 2016, scenkonstbiennal för barn och unga.

Längd ca 40 min
6/5 kl 15.00, Regionteatern, Västergatan 24, Växjö

200 ord för snö

Hur många ord finns det för kärlek?

Samerna har 200 ord för snö, dess kvalitet och egenskap, snöns själ. Det är en vacker tanke. Poetiskt. På ett sätt kan man säga att Pinamackornas nya föreställning handlar om snö, eller rättare sagt – om alla ord som finns för snö och alla ord som saknas för kärlek. Vad kallar man kärleken för den som har lagat maten, för den som lagat maten, för den leende kassören eller för tjejen som slänger sig av cykeln för att hjälpa mannen som ramlat på gaten? Vad kallar man kärleken till en pappa som man har träffat en enda gång? Vad kallas kärleken till ett kvarter, till ett fotbollslag eller ett land? Vad kallar man kärleken till den man älskar och sårar? Finns det en måttenhet för vad ett hjärta rymmer?

Genom musik, dans och teater gestaltas situationer där orden kommer till korta eller får en ny innebörd. För kärleken är ju så mycket mer än rosenblad och äkta hälfter. Precis som snö är det mycket mer än någonting kallt och vitt som faller från himlen.

Längd ca 70 min
21/3 kl 19.00, Regionteatern, Västergatan 24, Växjö

Splendour

Ett musikalbum tolkat genom explosiv dans

Föreställningen svettar sig igenom 52 minuters intensiv och explosiv dans till musik av technolegenden Dave Clarke från 1995. Med utgångspunkt i relationen mellan ljud och kropp, mellan musik och dans, är Splendour en översättning av ett musikalbum till en dansföreställning. Uppgiften för dansarna är att övertyga sig själva och publiken om att musiken som publiken hör i högtalarsystemet i själva verket strömmar ut från de dansande kropparna. Att rörelsen gör musiken.

Verket är skapat genom danspraktik som fokuserar på upprepning som metod för inlärning och koreografi. Varje repetition dansas verket från början till slut, utan att öva någon specifik del. Istället skapas det genom de relationer, rörelser och uttryck som skapas över tid genom att dansa igen och igen i samma grupp. Splendour gör motstånd mot en estetiserad form av improvisation, där det individuella uttrycket av ”fri dans” odlas till en likartad form, till förmån för en hårt knuten improvisationsmetod – där uttrycket i sig ger plats för olikheter.

En tolkning gjordes 2010 under namnet The Way Sounds AttackSplendour i den här versionen är en uppdaterad och utvidgad dansföreställning för sju internationellt aktiva dansare och koreografer.

Längd ca 55 min
27/3 kl 19.00, Regionteatern, Västergatan 24, Växjö

Föreställningen ges även på Karlskrona Konserthusteater den 29/3.

Nadita & Chivalry is Dead

En kväll med beatbox-rytm och rustningsskrammel

Två föreställningar under samma kväll. Upplev ljud, rytm och rörelse på ett synnerligen annorlunda vis. Möt fenomenala Alma Söderberg som fäktande, klappande och frustande förvandlar sin kropp till ett instrument. Likt den samtida dansens svar på beatboxing intar hon scen och bjuder på ett energifyllt och komiskt solo. Efter paus möt vi av två män i full riddarrustning – en lika dråplig som absurd bild. Osmidigare dansare har vi troligtvis aldrig skådat. Två tunga plåtkarosser rör sig över scen, skramlar, krälar och faller som stupande hjältar. Tillsammans framkallar de ett (o)ljud som ingen rustning kan skydda oss från.

16/3 kl 19.00, Regionteatern, Västergatan 24, Växjö

Föreställningen ges även på Karlskrona Konserthusteater den 14/3.

A Line_up

En musikal om jakten på uppmärksamhet

Cristina Capriolis föreställning, där en skara dansare ställer sig på rad för att få sjunga och dansa sina och våra drömmar och rädslor, är fylld med svänging dans och medryckande musik.

A Line_up tar avstamp i succémusikalen A Chorus Line, en av musikalhistoriens mest långlivade och framgångsrika produktioner, som utmanade sin tids förväntningar på underhållning. Men originalföreställningen lämnar scenen och ger plats för en underhållning som dansar i takt med vår tids koreografi.

Koreografen Cristina Caprioli är trots en kritisk inställning till snabb konsumtion, stereotyper och en glittrig yta, fascinerad av musikalgenren och dess underhållningskraft och då särskilt av A Chorus Line, som var banbrytande med sitt arbetssätt. I stället för att presentera en färdig dansshow, iscensattes uttagningen till föreställningen med en rad uppställda dansare som vill delta och slåss om jobbet och deltagarnas livsöden fick bidra till musikalberättelsen. Det biografiska som allmän underhållning är något som är vardag i dagens dokusåpor och sociala medier. Det gäller att visa upp en unik personlighet utan att sticka ut! Förutsättningarna dominerar nu i allt från så kallat finkulturella sammanhang till tävlingsprogram och sociala medier, vi ser det inom design, konst och scenkonst.

Längd ca 1.40 tim utan paus
16/5 kl 19.00, Växjö Konserthus

För mer information

Iréne Kleven
irene.kleven@regionteatern.se
0470-70 05 06

Lotta Welmsö
lotta.welmso@regionteatern.se
0470-70 05 12

Johan Selander
johan.selander@regionteatern.se
0470-70 05 05