Alae - Regionteatern
Dans

Alae

av Örjan Andersson och Per Tengstrand

”Formidabelt dansverk till lysande Tengstrand” – SMP 2/10

Föreställningen ges även på Karlskrona Konserthusteater den 7/10 kl 18.00.

En flygel, en pianist, Beethovens sonater och tre dansare.

Föreställningen är ett konstnärligt möte mellan Örjan Andersson, en av Sveriges främsta koreografer, och den New York-baserade Beethoventolkaren Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på den internationella konsertscenen. Tillsammans ger de sig i kast med Beethovens magnifika pianomusik. Det blir ett helt nytt sätt att lyssna på och uppleva Beethoven.

Alae har världspremiärVäxjö Konserthus den 30 september.

Speltidca 90 minuter inkl paus

Biljetter
Ordinarie 240 kr
Scenpass, grupp 190 kr
Studerande och ungdom 95 kr

Samproduktion: Andersson Dance och Regionteatern Blekinge Kronoberg med produktionsresidens hos Västerås Konserthus.

Produktionen genomförs med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad och Stockholms Läns Landsting.

I samarbete med Dansnät SverigeDans i SydostDans i Blekinge och Musik i syd.

  • Medverkande
  • Pressbilder
Kontaktpersoner
Iréne Kleven
Telefon: 0470-70 05 06
Lotta Welmsö
Telefon: 0470-70 05 12
Johan Selander
Telefon: 0470-70 05 05
Biljetter Växjö
Dag & tid: lördag 30/9 kl. 19:00
Spelplan
Spelplan Växjö
Spelplan Blekinge
Arrangörsfakta
Intervju med Örjan Andersson

Koreografen Örjan Andersson och danskompaniet Andersson Dance skapar ett nytt verk i samarbete med pianisten Per Tengstrand. Alae är ett helaftonsverk för tre dansare och en pianist inspirerat av Beethovens sonater. Det är ett helt nytt sätt att lyssna på och uppleva Beethovens tidlösa musik, som framförs av fyra virtuoser på scenen, med världspremiär på Växjö Konserthus den 30 september.
I det nya verket Alae möts för första gången Örjan Andersson, en av Sveriges mest uppskattade koreografer, och den New York-baserade pianisten Per Tengstrand, som är en av Sveriges mest framgångsrika artister på de internationella konsertscenerna. Tillsammans med dansarna Javier Perez, Ida ”Inxi” Holmlund och Jernej Bizjak, kostymören Bente Rolandsdotter och scenografen och ljussättaren Chrisander Brun skapar den konstnärliga duon ett helt nytt verk där Beethovens klassiska stycken möter den samtida dansen. Utifrån tre av Beethovens sonater berättas tre historier som framförs av de tre dansarna och pianisten Per Tengstrand.

Det är ett annorlunda och högst personligt sätt att lyssna och titta på klassisk musik, säger Örjan Andersson. Ett möte mellan musikern, dansaren och publiken i en demokratisk anda där vi leker med rollerna. Jag är intresserad av hur vi lyssnar på musik och vad bilden gör med lyssnandet. Alae är en benämning på en form som liknar en vinge – som är vinglik – och som man kan hitta både i människokroppen och på en flygel. Det var ett ord som jag fastnade för. En annan betydelse av ordet är ett litet rum, en alkov, i klassiska romerska hus, som öppnar upp sig mot ett större rum eller en innergård. Att jämföra med den konstnärliga process som arbete med koreografi kan vara för mig.

För sitt eget kompani Andersson Dance skapar Örjan Andersson olika sorters koreografiska verk, ofta med fokus på livemusik. Hans koreografiska arbete fokuserar på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större live-musikverk till opera, till textbaserat arbete och till utforskandet av klassisk musik. Han är känd för att blanda scenens olika yrkesutövare, som t.ex. skådespelare, operasångare, musiker och dansare, så att de arbetar tillsammans och kommunicerar med ett och samma fysiska språk.

Det är ett inspirerande arbetssätt för både mig och de medverkande, säger Örjan Andersson vidare. Alla är både proffs och fullkomliga nybörjare på samma gång; en skådespelare är nybörjare vad det gäller dans, men tvingas in i det språket och dansaren tvingas in i teatern och texten. Jag arbetar med de olika yrkesutövarna som en grupp och delar inte upp dem. På så vis lär de sig av varandra och hittar både likheter och skillnader mellan de olika genrerna.

I ett nära samarbete med de medverkande har Örjan Andersson koreograferat rörelse och dans till flera klassiska musikverk, vilka har rönt uppskattning hos en stor publik. Inte minst verket Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia, som han skapade tillsammans med Scottish Ensemble 2015, där elva stråkmusiker möter fem dansare i en ny tolkning av ett av musikhistoriens mest klassiska verk av Bach. Verket har blivit en stor framgång för Andersson Dance och Scottish Ensemble. Föreställningen har turnerat och spelar för utsålda konserthus i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien och Norge. I höst väntar ett gästspel på Shanghai Concerthall i Kina 27-28 oktober och den 26-28 april 2018 är Andersson Dance & Scottish Ensemble inbjudna att göra fyra föreställningar på The Kennedy Center i Washington, USA. Efter detta följer tre föreställningar på The Barbican i London 5-7 juni 2018.

Det är otroligt inspirerande, intressant och kul att träffa ny publik, säger Örjan Andersson kring turnerandet med Goldberg Variations. Många kommer fram och säger att föreställningen fungerar som en ögonöppnare, och att de fått en helt ny upplevelse av musiken.

Medverkande

Per Tengstrand
Konsertpianist
Javier Perez
Dansare
Rebecca Riggo Skådespelare
Ida ”Inxi” Holmlund
Dansare
Jernej Bizjak
Dansare
Koreografi
Örjan Andersson
Kostymdesign
Bente Rolandsdotter
Scenograf & ljussättare
Chrisander Brun
Fotograf
Chrisander Brun
Prod.ledare & Ensembleansv.
Ina Sletsjøe
Musik
Ludwig van Beethoven

Bilder och film från föreställningen

Tillbaka till toppen