Såsom i en spegel - Regionteatern
Teater

Såsom i en spegel

av Ingmar Bergman

Ett högintensivt kammarspel

Bergmans Oscarsvinnande familjedrama i en tät scenversion. Se Malin Mases Arvidsson i rollen som Karin omgiven av sin självupptagne far, författaren David, Bengt Dahlberg, maken Martin, Mattias Silvell och lillebror Minus, Jonas C Wahlström.

Det som inledningsvis framstår som den mysiga sommarsemester de alla har längtat efter, utvecklar sig snabbt till en mardröm. Den psykiskt sjuke Karin som har kommit till sommarhuset för att ges lite lugn och ro, drivs snart längre in i sin sjukdom av de omgivande männens självupptagenhet.

Så som i en spegel är ett citat hämtat ur Bibeln och som handlar om att inte kunna se klart. Det här är en föreställning om att vara instängd i sin egen verklighet och det gränslösa beteende den självupptagenheten föder.

Den här föreställningen belyser i starkt sken frågan om psykisk ohälsa genom att berätta en historia som speglar vår samtid. Under ytan ställer Så som i en Spegel den verkligt stora frågan om vad som egentligen är friskt och vad som är sjukt, är det världen eller de som inte klarar av att leva i den? Så som i en spegel är en skoningslös uppgörelse med människans ansvar och makt.

Regissören Johan Knattrup Jensen placerar Ingmar Bergmans Oscarsvinnande film mitt i vår självupptagna och hopplösa samtid, där alla tycks som besatta av att hävda sin egen verklighet som den enda sanna. Såsom i en spegel är ett högintensivt kammarspel om längtan efter att bli sedd, och oförmågan att se andra.

Genom en unik transmedial föreställning får vi, i Knattrup Jensens gestaltning, se Såsom i en spegel, genom en ny lins, där det vi tror oss känna som verklighet hela tiden sätts i fråga, och där vi hela tiden tvingas ompröva om det är Karins psykiska sjukdom som styr omgivningen, eller omgivningen som gör Karin sjuk.

I huvudrollen se vi Malin Mases Arvidsson, känd från Dramaten, Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater samt film och TV. Nu senast såg vi henne i rollen som Kerstin Holm i SVT:s kriminalserie Arne Dahl.

Johan Knattrup Jensen är en prisbelönt författare och regissör från Köpenhamn. Knattrup Jensen arbetar, ofta undersökande, i gränslandet mellan film, teater och fotografi och låter ofta de olika medierna mötas i unika scenkonstverk. Hans verk har representerats på en rad festivaler världen över, bland dem New York Film Festival, Festival Du Nouveau Cinema, och filmfestivalen i Cannes. Senast kunde man se en VR-film i utställningen ANTHROPIA. ANTHROPIA på Copenhagen Contemporary, och verket THE SHARED INDIVIDUAL på Det Konglige Teater i Köpenhamn.

Sverigepremiär 22/9 2018.

Några ord från Såsom i en spegels regissör Johan Knattrup Jensen. Klicka här för att se videon: Youtube

  • Medverkande
Kontaktpersoner
Lotta Welmsö
Telefon: 0470-70 05 12
Iréne Kleven
Telefon: 0470-70 05 06
Bakom scen Såsom i en spegel #1
Några ord från regissören

Klicka här för att se videon: Youtube

Intresseanmälan/Preliminärbokning

Medverkande

Malin Mases Arvidsson
Skådespelare
Bengt Dahlberg
Skådespelare
Jonas C Wahlström
Skådespelare
Mattias Silvell
Skådespelare
Manus
Ingmar Bergman
Bearbetning
Johan Knattrup Jensen & Tom Silkeberg
Regi
Johan Knattrup Jensen
Dramaturg
Tom Silkeberg
Scenografi & Kostym
Agnes Östergren
Ljusdesign
Irmeli Strand
Maskör
Hanna Elwe
Ljuddesign
Magnus Grenstedt