Kommande föreställningar - Regionteatern

Kommande föreställningar

Här kan du se vad som komma skall på Regionteatern

CLOWNEN JAC

Spelperiod Hösten 2017

Kan lögner göra oss lyckliga? Evabritt Strandberg gör titelrollen i en pjäs om rädslor och om ärlighetens pris.

I en färgstark föreställning kryddad med välkänd popmusik låter vi en sjungande ensemble rikta strålkastarna mot framgångssagornas baksida.

Vi lever i en tid av kändiskult, men längtan efter självutlämnande bekännelser från folkkära artister är inget nytt.

I Hjalmar Bergmans klassiska roman möter vi Jonathan Borck, mer känd som clownen Jac. Han lever som en Michael Jackson – alltid ensam, aldrig ensam, med ett entourage av assistenter i sin jättebungalow i Hollywood. Jac är en hyllad komiker och filmstjärna som byggt sin karriär på historien om en god väns död. Han ger publiken sin genuina ångest och i gengäld ger dom honom framgång och rikedom.

En dag vill Jac inte vara clown mer, han är gammal och vill säga sanningen om sin konst och sitt liv. Men vad händer då med alla som tjänar pengar på hans utsålda turnéer? Kommer dom att låta honom göra som han vill? Och är sanningen alltid det bästa?

Isak Hjelmskog, regissör

Lärarhandledning med b la tips på för- och efterarbete ingår.

Mer information om Clownen Jac
Utbudsblad

Föregångerskan

Spelperiod Hösten 2017 – Våren 2018

Det närmar sig hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten. I Föregångerskan ser vi Catherine Westling i en ny monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för en rättighet som vi ofta tar för givet men som vi idag mer än någonsin måste värna om.
Men hur var det i den brinnande kampen för den kvinnliga rösträtten? Vad hände efteråt? Och vad har hänt på de här hundra åren? Med avstamp i professor Christina Florins forskning om den växjöbaserade fysikern Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas här på ett spetsigt, roligt och eldande sätt historien om nu och då och det som händer där emellan…

Gulli Petrini – fysiker och lärare hemmahörande i Växjö. Ordförande i Växjös rösträttsförening 1904-1914. Satt i riksorganisationen 1914-1921. Flitigt anlitad föredragshållare och skribent. 1906 fick Gulli Petrini sparken från flickskolan i Växjö för att hon sagt att hon trodde på utvecklingsläran. En intensiv strid om denna pågick då i Småland och den striden bidrog starkt till hennes engagemang för tanke-, yttrande- och lärofriheten.

Catherine Westling hör sedan många år till Regionteaterns fasta ensemble och har bejublade monologer som Min man David och Var la jag mitt liv bakom sig. Här ger hon sig ut på vägarna igen med en monolog som sätter fingret på nutiden genom att ta upp vår historia.

Mer information om Föregångerskan
Utbudsblad

MIRABELL OCH ASTRAKAN

Spelperiod Hösten 2017 – Våren 2018

En lekfull och existentiell pjäs om att vänta.

Mirabell och Astrakan väntar. De befinner sig på en lekplats och VÄNTAR. Men vad väntar de på? Hur länge ska man vänta?

Annika Thors nya fantasifulla pjäs för de allra minsta tar de stora frågorna för de små på allvar.

Efter succén med dramatiseringen av Flickan från långt borta, skriver nu Annika Thor direkt för Regionteatern. Annika Thor är författare med en rad böcker och utmärkelser bakom sig. Hon sitter i Svenska barnboksakademin.

Lärarhandledning med bl a tips på för- och efterarbete ingår.

Mer information om Mirabell och Astrakan
Utbudsblad

BIBLIOTEKARIEN

Spelperiod Våren 2018

En drastisk komedi om en tid där allt förändras i så snabb takt att det är omöjligt att anpassa sig…

På ett landsortsbibliotek en tisdagsförmiddag sitter en bibliotekarie i medelåldern. Hon är gift och har två barn, är intresserad av språk och resor. Allting omkring henne är modernt, biblioteket är renoverat och har nya datorer och modern inredning även om själva utlåningen av böcker känns omodern och allt färre lånar. Men många andra aktiviteter är på gång på biblioteket, språkcafé, bebisar som sjunger med sina mammor, skolklasser och andra besökare. Med andra ord en helt vanlig dag på biblioteket. Det enda ovanliga är att bibliotekarien idag kommer bli uppsagd, av arbetsbrist och eftersom hon har en egenhet som inte lämpar sig i ett bibliotek: hon talar konstant högt för sig själv. Den som ska säga upp bibliotekarien är en ung man, personalhandläggare från kommunen som fått detta som sitt första uppdrag eftersom ingen annan vågar…

Sofia Fredén är en av Sveriges främsta och roligaste dramatiker. Hon har skrivit pjäser för teatrar så som, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Malmö Stadsteater, Göteborgs Stadsteater m.fl. Hennes pjäs Lärare för livet spelades med stor framgång på Regionteatern Blekinge Kronoberg 2011.

Lärarhandledning med b la tips på för- och efterarbete ingår.

Mer information om Bibliotekarian
Utbudsblad

HETERO

Spelperiod Hösten 2017 – Våren 2018

Hetero är en klassrumsföreställning om heterosexualitet. Vissa tycker att heterosexualitet är jättetrist. Lite grått. Och väl normalt. Men det kan ju också vara jättegulligt!

Benämningen ”heterosexualitet” är inte särskilt gammal. Och inte särskilt använd, ens idag. Vissa vet knappt vad det betyder. Om du söker på ”heterosexuell” på nätet så kommer det mest upp bilder och texter om människor som inte är heterosexuella. Som om heterosexualiteten inte kan existera för sig själv. Den kräver en motsats.

Heterosexualitetens hela princip bygger på motsatspar. En Riktig Man och En Riktig Kvinna. Med ”riktig” menas att någon med biologiskt manligt kön beter sig ”maskulint”. Och att något med kvinnligt biologiskt kön beter sig ”feminint”. Sådant kan vara ganska svårt. Det kräver övning. Vi måste lära oss det normala. Och ständigt påminna oss själva och varandra om det. Det normala är något mycket ömtåligt. Vi måste vakta noga på det. Annars kanske det går sönder. Och börjar läcka…

Lärarhandledning med b la tips på för- och efterarbete ingår.

Mer information om Hetero
Utbudsblad

BLACK FOREST

Spelperiod Hösten 2017

En explosion i kroppen och medvetandet. Grundregeln är att motsatta krafter alltid finns närvarande.

En resa om frihet och om att våga gå sin egen väg. BLACK FOREST undersöker motsatta krafter och vad som händer med energin som samlas när en inte riktigt passar in. Det handlar om frihet och hemlängtan, om att vara tillsammans och att vara ensam, om att springa mot något eller springa ifrån.

BLACK FOREST är skogen som en måste ta sig igenom för att komma till sitt mål.
Vem väljer att stanna kvar, vem väljer att gå vidare.

Koreografen Mari Carrasco fick sitt genombrott 2012 med den prisbelönta koreografin BARTOLOMEO och hennes senaste publiksuccé GIRLS WILL MAKE YOU BLUSH fick svindlande bra kritik. Samarbetet med Norrdans internationella dansensemble erbjuder en hårresande upplevelse för publiken, som får ta plats direkt intill spelytan/scenen.

Mer information om Black Forest
Utbudsblad

För mer information

Iréne Kleven
irene.kleven@regionteatern.se
0470-70 05 06

Lotta Welmsö
lotta.welmso@regionteatern.se
0470-70 05 12

Johan Selander
johan.selander@regionteatern.se
0470-70 05 05