Nyfiken torsdag - Regionteatern

Nyfiken Torsdag

i teaterkaféet där vår restauratör serverar smårätter, öl, vin, kaffe och kakor från kl 17.30. Programmen börjar kl 18.00.

16/2 Våga se med barnens ögon!

Lisbeth Pippings barndom var allt annat än ljus, med en utvecklingsstörd mamma som inte förstod att hon inte kunde sköta hemmet och barnen och en alkoholiserad pappa som övergav familjen när Lisbeth var 6 år. Hon mobbades och kallades Lössbeth och Lösset. Sedan några år föreläser hon i hela landet för lärare, föräldrar och personal från socialförvaltningar om sina upplevelser och om vad mobbning gör med alla inblandade. Men det är också en föreläsning om vad vi tillsammans kan göra för att skapa en mobbningsfri skola. Alla barn och unga har rätt att må bra i skolan!

Biljettpris: 50 kr

Köp Biljett

23/2 – Samlom, Samlom, Salabamlom

Ett föredrag om Brazil Jack och cirkusfamiljen Rhodin. Toni Rhodin berättar om familjen Rhodin från 1860-talet med Professor Max Alexander fram till dagens Cirkus Brazil Jack. Showfamiljen har sysslat med cirkus, teater, balett, dressyr och annan folklig underhållning i fem generationer. Toni Rhodin berättar om färgstarka personligheter i anekdoter från en tillvaro som man idag bara kan drömma om. Vem var det som inte kunde komma på kalas p g a isbjörnarna och varför slickade alla på den vita clownen?

Biljettpris: 50 kr

Köp Biljett

9/3 – Hur ser en hetero ut?

Denna fråga och många fler reds ut i en föreläsning om heteronormativitet – hur kön, sexualitet och makt sammanflätas i samhället och våra liv. För varför delar vi egentligen upp folk efter vem de har sex med – vad ger det oss? Sandra Dahlén varvar fakta och resonemang med roliga ögonöppnare. Hon har sin bok Hetero som utgångspunkt. Där undersöker hon bl a grundligt hur hetero- och homosexualitet har fungerat historiskt. Sandra har arbetat professionellt i över 15 år med frågor som rör genus, diskriminering, normer och sexualupplysning.

Biljettpris: 50 kr

Köp Biljett

23/3 Svenskt mode från 1867 till idag

Karina Ericsson Wärn är chef för avdelningen Konst, Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon har skrivit tusen artiklar om mode och livsstil för ett flertal olika tidningar som arbetat som curator och konsthallschef. Karina visar bilder och berättar om modets historia, allt från fransk haute couture med svenska anor till det avslappnade Mah-Jong modet med ideologiska förtecken.

Biljettpris: 50 kr

Köp Biljett