Affischbild Dansa med mig. På bilden Anna Maria Käll. Foto Mats Bäcker

Dansa med mig

Gripande dramatik i toppklass!

Dansa med mig är skakande berättelse om en av vår tids mest utbredda folksjukdomar: ensamhet. Pjäsen handlar om en utblottad människas stora längtan efter sammanhang och mening. Det är en namnlös kvinnas desperata monolog. Hon talar i en enda ström med den älskade som lämnat henne och den frånvarande vän som han kanske lämnat henne för, allt medan hon inringar ett smärtsamt liv som är ”så fattigt på egentligt innehåll” att flaskan blivit hennes enda fasta hållpunkt. Vad som egentligen har hänt mellan henne och mannen förblir ett mysterium. Hon är lämnad ensam kvar med sitt liv. Och smärtan biter sig fast, sprungen ur den absurda önskan om att det ska finnas ett annat liv att leva än det man har. Dansa med mig är å ena sidan en gripande berättelse om ensamhet och samtidigt en snillrik hyllning till teatern, hur skådespelet håller människan upprätt. Hur tomt och prövande livet än kan vara.

Den i förtid döde danske författaren Peter Asmussens pjäser tillhör den skandinaviska dramatikens absoluta toppskikt. Han är översatt till en lång rad språk och flitigt spelad runtom i Europa. Asmussens på samma gång råa och poetiska pjäser kretsar oupphörligt kring det som inte låter sig förklaras: vår längtans ursprung – längtan efter att ses och röras – som med avvisningens brutalitet i ett slag släcker all näring och hemfaller till den tomhet den kom ifrån.

Regissören Rickard Günther, född 1961 i Wasa i Finland, är autodidakt och grundade den legendariska Teater Galeasen, där han debuterade som regissör 1984 med Största möjliga tystnad. Han var sedan Teater Galeasens konstnärliga ledare under många år och gjorde många både omtalade och banbrytande uppsättningar – bland annat Lars Noréns Sakrament 1987. Rickard Günther har också arbetat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern och i både Finland och i Italien. 1996 fick han Guldmasken för bästa teaterregi och 2005 Svenska Dagbladets Thaliapris för Prinsessdramer av Elfriede Jelinek, på Teater Galeasen, samt Jag är min egen fru på Stockholms Stadsteater.

Anna Maria Käll är en av Regionteaterns mest uppskattade skådespelare är tillbaka efter ett års tjänstledighet för andra uppdrag. Anna Maria ingår i teaterns fasta ensemble och sedan hon anställdes 2011 har hon hunnit med många oförglömliga rolltolkningar. Några som vi minns särskilt är rollen som kommunalrådet Monica Widnemark i publiksuccén Glasjesus  som gick som sommarteater för utsålda tält och rollen som systern Anni i dramatiseringen av Susanna Alakoskis Håpas du trifs bra i fengelset. Den sistnämnda producerades tillsammans med Riksteatern och gick på turné i hela landet. Andra hyllade föreställningar som Anna Maria har varit med i är rare för livet, Esther, En folkefiende, Stenjätten och nu senast publikfavoriten Bibliotekarien.

Dansa med mig