Affischbild Dansa med mig. På bilden Anna Maria Käll. Foto Mats Bäcker

(Svenska)

Dansa med mig

Gripande dramatik i toppklass!

[]

(Svenska)

Dansa med mig är en rörande berättelse om en av vår tids mest utbredda folksjukdomar: ensamhet. Pjäsen handlar om en kvinna och hennes stora längtan efter sammanhang. Hon talar i en enda ström till den kärlek som inte längre är hos henne, och till den vän som han kanske lämnat henne för. Allt medan hon blottar ett liv som blivit ”så fattigt på egentligt innehåll” att flaskan nu är hennes enda fasta hållpunkt. Kvinnan rör sig fram och tillbaka i vågskvalp som förde hon en fruktlös kamp att koppla grepp om sin historia och vad hon varit med om. Så fort marken börjar kännas stadig under fötterna, rycks den undan igen. Vad är det egentligen som har hänt mellan henne och mannen? Hur kommer vi ur en stor livssorg och återfår livsglädjen? Vi borde dansa mer med varandra! Dansa med mig är en gåshudsframkallande föreställning: å ena sidan ett gripande vittnesmål om vad ensamhet gör med en människa, och samtidigt en varm och kärleksfull berättelse om längtan efter kärlek och gemenskap.

Den i förtid döde danske författaren Peter Asmussens pjäser tillhör den skandinaviska dramatikens absoluta toppskikt. Han är översatt till en lång rad språk och flitigt spelad runtom i Europa. Asmussens på samma gång råa och poetiska pjäser kretsar oupphörligt kring det som inte låter sig förklaras: vår längtans ursprung – längtan efter att ses och röras – som med avvisningens brutalitet i ett slag släcker all näring och hemfaller till den tomhet den kom ifrån.

Regissören Rickard Günther, född 1961 i Wasa i Finland, är autodidakt och grundade den legendariska Teater Galeasen, där han debuterade som regissör 1984 med Största möjliga tystnad. Han var sedan Teater Galeasens konstnärliga ledare under många år och gjorde många både omtalade och banbrytande uppsättningar – bland annat Lars Noréns Sakrament 1987. Rickard Günther har också arbetat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern och i både Finland och i Italien. 1996 fick han Guldmasken för bästa teaterregi och 2005 Svenska Dagbladets Thaliapris för Prinsessdramer av Elfriede Jelinek, på Teater Galeasen, samt Jag är min egen fru på Stockholms Stadsteater.

Anna Maria Käll är en av Regionteaterns mest uppskattade skådespelare är tillbaka efter ett års tjänstledighet för andra uppdrag. Anna Maria ingår i teaterns fasta ensemble och sedan hon anställdes 2011 har hon hunnit med många oförglömliga rolltolkningar. Några som vi minns särskilt är rollen som kommunalrådet Monica Widnemark i publiksuccén Glasjesus  som gick som sommarteater för utsålda tält och rollen som systern Anni i dramatiseringen av Susanna Alakoskis Håpas du trifs bra i fengelset. Den sistnämnda producerades tillsammans med Riksteatern och gick på turné i hela landet. Andra hyllade föreställningar som Anna Maria har varit med i är rare för livet, Esther, En folkefiende, Stenjätten och nu senast publikfavoriten Bibliotekarien.

(Svenska) Dansa med mig