Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Dans för Parkinson

Rörelse, rytm, musik, gemenskap & glädje

På grund av rådande omständigheter sker Dans för Parkinson just nu endast digitalt.

Smålandsposten skriver om Dans för Parkinson: ”Nöjet som ger en positiv effekt”. Länk till artikeln:

: #3366ff;">smp.se

”Jag har haft Parkinson i 10 år, det här är första gången jag inte känner mig ensam i sjukdomen.”

”Andningen tillsammans med rörelserna och musiken gör mig fri och lugn.”

”Bästa starten på helgen!”

Dans för Parkinson fortsätter under hösten. Dans för dig med Parkinson finns redan på många ställen i Sverige och under hösten 2020 kommer vi att fortsätta med de uppskattade dansgrupperna i Växjö och Ronneby.

Dansträningen består av rörelse, rytm, musik, gemenskap och glädje. Genom dansens fysiska och kognitiva aktivitet kopplas hjärna och kropp samman och detta leder till förbättrade motoriska funktioner, vilket är värdefullt för personer med Parkinson. Dans har även en positiv psykosocial påverkan. Den sociala interaktionen i dansen, med delaktighet och gemenskap i gruppen, är en viktig del. I Dans för Parkinson tränas balans, koordination och musklernas förmåga. Muskulaturen, som tränas mycket effektivt genom dans jämfört med andra träningsformer, är viktig för många funktioner i kroppen, som till exempel balans, blodtryck och metabolism. Tack vare bättre balans, ökad steglängd och muskelstyrka minskar exempelvis fallrisken.

Vi dansar sittande och stående och alla övningar anpassas efter deltagarna.

En eftermiddag i veckan träffas vi, 75 minuter per tillfälle. Vi rekommenderar mjuka kläder som tillåter full rörlighet, skor med mjuk sula eller barfota. Deltagarna är välkomna att ta med en nära anhörig eller ledsagare som också deltar i dansen. I Växjö leds kursen av Anna Eklund och Lisa Vareman. Kursen i Ronneby kommer också att ledas av två pedagoger, mer information finns på hemsidan.

Dans för Parkinson är ett samarbete med Region Kronoberg Kultur i vården, Estetiska programmet och Norrtullskolan där vi även håller kurserna.

Kontakt för att boka plats på kursen:

Växjö

12 tillfällen from fredag 18 sep, uppehåll v.44. Kursavgift: GRATIS.

Plats: Norrtullskolans danssal

Dag: fredag kl. 14.00-15.15

För anmälan till kurs i Växjö kontakta Anna Eklund:

E-post: anna.eklund@regionteatern.se

Kursen leds av pedagogerna Anna Eklund och Lisa Vareman

Vad betyder dans för dig?

Anna, danspedagog & huskoreograf: Jag har dansat i hela mitt liv. För mig är dansen mitt naturligaste och friaste sätt att kommunicera med andra människor i olika åldrar och från olika kulturer. Jag är som mest mig själv när jag dansar.

Ronneby

10 tillfällen from onsdag 30/9, uppehåll v. 44. Kursavgift: GRATIS.

Plats: Massmanska Kvarnen.

Dag: onsdag 15.00-16.15

För anmälan till kurs i Ronneby kontakta Tove Andergren:

E-post: tove.andergren@regionteatern.se

Kursen leds av Tiiu Kokkonen.

Nästa speldag

18 september, 2020

Tid: 14:00

Plats: ,Växjö

Biljettinfo

30 september, 2020

Tid: 15:00

Plats: ,Ronneby

Biljettinfo

Livet handlar inte om att vänta på att stormen ska passera, utan att lära sig dansa i regnet.

Okänd