Dans för Parkinson

Rörelse, rytm, musik, gemenskap & glädje

Lyssna på vår dansproducent Jennifer Darrell prata om Dans för Parkinson i P4 Blekinge:

I höst startar vi upp Dans för Parkinson med två danspedagoger. Dans för dig med Parkinson finns redan på många ställen i Sverige och från och med i höst finns det även dansgrupper i Växjö och Ronneby.

Dansträningen består av rörelse, rytm, musik, gemenskap och glädje. Genom dansens fysiska och kognitiva aktivitet kopplas hjärna och kropp samman och detta leder till förbättrade motoriska funktioner, vilket är värdefullt för personer med Parkinson. Dans har även en positiv psykosociala påverkan. Den sociala interaktioner i dansen, med gemenskap och delaktighet i gruppen, är en viktig del. I Dans för Parkinson tränas balans, koordination och musklernas förmåga. Muskulaturen, som tränar mycket effektivt genom dans jämfört med andra träningsformer, är viktig för många funktioner i kroppen, som till exempel balans, blodtryck och metabolism. Tack vare bättre balans, ökad steglängd och muskelstyrka minskar exempelvis fallrisken.

Vi dansar sittande och stående och alla övningar anpassas efter deltagarna. En eftermiddag i veckan träffas vi, 75 minuter per tillfälle. Vi rekommenderar mjuka kläder som tillåter full rörlighet, skor med mjuk sula eller barfota. Deltagarna är välkomna att ha med en nära anhörig eller ledsagare som också deltar i dansen. Dansgrupperna leds av våra omtyckta pedagoger, Jennifer Darrell i Ronneby och Anna Eklund i Växjö.

Kontakt för att boka plats på kursen:

Kurs i Ronneby, kontakta Jennifer Darrell
E-post: jennifer.darrell@regionteatern.se

Kurs i Växjö, kontakta Anna Eklund
E-post: anna.eklund@regionteatern.se

Pris: 750 kr / termin

Vad betyder dans för dig?

Anna, danspedagog & huskoreograf: Jag har dansat i hela mitt liv. För mig är dansen mitt naturligaste och friaste sätt att kommunicera med andra människor i olika åldrar och från olika kulturer. Jag är som mest mig själv när jag dansar.

Jennifer, dansproducent & danspedagog: Dansen har alltid varit närvarande i mitt liv, den är min konstform, min träning och mitt sätt att uttrycka mig. I dansen är jag fri och det är när jag dansar som jag är mig själv på riktigt. Den skänker mig både glädje och utmaningar som gör att jag utvecklas som människa.

kl Köp biljett

Livet handlar inte om att vänta på att stormen ska passera, utan att lära sig dansa i regnet.

Okänd