Dans för Parkinson

Rörelse, rytm, musik, gemenskap & glädje

Smålandsposten skriver om Dans för Parkinson: ”Nöjet som ger en positiv effekt”. Länk till artikeln: smp.se

Dans för Parkinson fortsätter under våren. Dans för dig med Parkinson finns redan på många ställen i Sverige och från och med hösten 2019 finns det även dansgrupper i Växjö och Ronneby.

Dansträningen består av rörelse, rytm, musik, gemenskap och glädje. Genom dansens fysiska och kognitiva aktivitet kopplas hjärna och kropp samman och detta leder till förbättrade motoriska funktioner, vilket är värdefullt för personer med Parkinson. Dans har även en positiv psykosocial påverkan. Den sociala interaktionen i dansen, med delaktighet och gemenskap i gruppen, är en viktig del. I Dans för Parkinson tränas balans, koordination och musklernas förmåga. Muskulaturen, som tränas mycket effektivt genom dans jämfört med andra träningsformer, är viktig för många funktioner i kroppen, som till exempel balans, blodtryck och metabolism. Tack vare bättre balans, ökad steglängd och muskelstyrka minskar exempelvis fallrisken.

Vi dansar sittande och stående och alla övningar anpassas efter deltagarna. En eftermiddag i veckan träffas vi, 75 minuter per tillfälle. Vi rekommenderar mjuka kläder som tillåter full rörlighet, skor med mjuk sula eller barfota. Deltagarna är välkomna att ta med en nära anhörig eller ledsagare som också deltar i dansen. Dansgrupperna leds av våra omtyckta pedagoger, Emelie Reboira i Ronneby och Anna Eklund i Växjö.

Kontakt för att boka plats på kursen:

Växjö

15 tillfällen fr.om. 10/1. Kursavgift 900 kr.

För anmälan till kurs i Växjö kontakta Anna Eklund:

E-post: anna.eklund@regionteatern.se

Kursen leds av pedagogerna Anna Eklund och Lisa Vareman

Ronneby

10 tillfällen fr.o.m. 26/2. Kursavgift 750 kr.

För anmälan till kurs i Ronneby kontakta Sofia Berglund:

E-post: sofia.berglund@regionteatern.se

Kursen leds av pedagogerna Emelie Reboira och Rebecca Yates

Vad betyder dans för dig?

Anna, danspedagog & huskoreograf: Jag har dansat i hela mitt liv. För mig är dansen mitt naturligaste och friaste sätt att kommunicera med andra människor i olika åldrar och från olika kulturer. Jag är som mest mig själv när jag dansar.

Emelie Reboira, danspedagog: Dans för mig är som en av mina kroppsdelar, den har alltid existerat naturligt i mig. Att undervisa dans är mitt kall, vilket jag upptäckte redan första gången jag undervisade. Genom dans får jag energi, glädje, inspiration och livslust som gör att jag får växa och utvecklas som människa.

kl Köp biljett

Livet handlar inte om att vänta på att stormen ska passera, utan att lära sig dansa i regnet.

Okänd