Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Monument

Av Gunilla Heilborn

Föreställningen Monument iscensätter med humor och skärpa vad ett monument kan vara, och varför vi i alla tider skapat monument. Två guider leder oss i att på ett roligt, omväxlande och ofta oväntat sätt se monument i vår värld och vår egen stad på nya sätt. Det är klurigt, knasigt och tankeväckande. Det är utflippad och underfundig folkbildning.

Med utgångspunkt i såväl dokumentära texter som i total fantasi och med hjälp av både en grekisk talkör och frågesport dissekeras statyer och

andra monument när publiken tillsammans med de två guiderna besöker det fiktiva Centrum för Monumentforskning. Genom historien ser vi hur personer med makt har använt den för att skapa monument över sig själva och sina ideologier. Vi uppmanas att tänka efter kring hur historiska och samtida monument accepteras eller ratas. Föreställningen behandlar vårt förhållningssätt till historien och ställer intressanta och viktiga frågor om vårt samhälle, vems historia som får berättas, och vad vi önskar lämna efter oss till eftervärlden. Föreställningen uruppfördes på Turteatern i Kärrtorp 2019 och när den nu sätts upp på Regionteatern anpassas den delvis efter Växjös monument och historia.

Nästa speldag

example image