Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Monument

Av Gunilla Heilborn

Föreställningen Monument iscensätter med humor och skärpa vad ett monument kan vara, och varför vi i alla tider skapat monument. Två guider leder oss i att på ett roligt, omväxlande och ofta oväntat sätt se monument i vår värld och vår egen stad på nya sätt. Det är klurigt, knasigt och tankeväckande. Det är utflippad och underfundig folkbildning.

Med utgångspunkt i såväl dokumentära texter som i total fantasi och med hjälp av både en grekisk talkör och frågesport dissekeras statyer och

andra monument när publiken tillsammans med de två guiderna besöker det fiktiva Centrum för Monumentforskning. Genom historien ser vi hur personer med makt har använt den för att skapa monument över sig själva och sina ideologier. Vi uppmanas att tänka efter kring hur historiska och samtida monument accepteras eller ratas. Föreställningen behandlar vårt förhållningssätt till historien och ställer intressanta och viktiga frågor om vårt samhälle, vems historia som får berättas, och vad vi önskar lämna efter oss till eftervärlden. Föreställningen uruppfördes på Turteatern i Kärrtorp 2019 och när den nu sätts upp på Regionteatern anpassas den delvis efter Växjös monument och historia.

Nästa speldag

Spelschema & turnéplan

Medverkande

example image

Samt en kör

Idé och regi

Gunilla Heilborn

Text

Gunilla Heilborn, Kristiina Viiala, Lorenz Kabas

Rum & kostym

Katarina Wiklund & Susanna Wiklund

Nyskriven musik

Hans Appelqvist

Ljusdesign för originaluppsättningen

Susanna Hedin, Lumination of Sweden

Ljusdesign Regionteatern

Irmeli Strand

Video

Mårten Nilsson

Förlag

Nordiska APS

Produktion

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Turteatern & GH Produktioner

Pressbilder - Klicka här

Du kanske också gillar