Transplantation

Trans(formerande) underhållning på dödligt allvar

Transplantation är en livsbejakande varieté om identitet och existens, inspirerad av en medicinsk thriller som stavas benmärgstransplantation.  

2019 genomgick Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv ska kunna räddas måste hela hennes immunsystem slås ut. Successivt lämnar hon plats för en okänd benmärgsdonators livgivande stamceller och frågar sig: – Var tar jag slut och börjar den andre? 

Ur denna erfarenhet tar verket Transplantation form, ett rikt allkonstverk där filosofiska tankefigurer om Engelkes nyvunna Y-kromosom stöts och blöts av performancekonstnären själv tillsammans med koreografen och dragkingartisten Sofia Södergård.

Med dans, standup, opera och komik skildras Charlottes pånyttfödelse som… ja… som vad då? Som man? Hur många procents genmassa utgör en kropp och hur stor del behöver ersättas för att skapa en ny person?

Transplantation är en hyllning till livet – en köttslig realitet ackompanjerad av musikhistoriens största kärlekshistoria ”Tristan & Isolde” av Wagner.  

 

Scenografi, rekvisita och kostym har tillverkats av Norrlandsoperans ateljéer och verkstäder. En ASTARTE produktion i samarbete med Norrlandsoperan och Dansens Hus med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stad. Turnerar med Dansnät Sverige 2022.

Biljetter och information

Lördag 19 november, 2022, 16:00 | ca 70 minuter
Regionteatern, Växjö
Tisdag 22 november, 2022, 19:00 | ca 70 minuter
Lokstallarna, Karlshamn
Visa fler tillfällen

Medverkande

Charlotte Engelkes

Skådespelare/koreograf

Sofia Södergård

Dansare/koreograf

Regi & koncept

Charlotte Engelkes

Koreograf

Sofia Södergård

På scen

Charlotte Engelkes & Sofia Södergård

Musik & ljuddesign

Willi Bopp (musik av Richard Wagner)

Dirigent & arrangemang

David Björkman

Videoprojektioner

Geska & Robert Brecvic/Performing pictures

Ljusdesign & scenografi

Karl Svensson

Kostymdesign

Anna Ardelius

Samproduktion

Norrlandsoperan & Dansens hus

Videoklipp

Du kanske också gillar

En kväll i Karlshamn

Urpremiär! 28 oktober, 2022, Lokstallarna, Karlshamn

En kväll i Karlshamn är en föreställning av konstnärsduon Ásrún Magnúsdóttir och Alexander Roberts. Föreställningen framförs av kvinnliga dansamatörer som bor ...

Du kanske också gillar

Jag ser dig

Om identitet

Nästa tillfälle: 8 oktober, 2022, Lokstallarna, Karlshamn

Dansföreställningen ”Jag ser dig” handlar om identitet. Min identitet. Din identitet.  Vår identitet. Deras identitet. Ordet identitet kommer från latinets ...