Poéme

Text och ton

Köp biljetter

Spelas Våren 2019

16 januari Öppen repetition Växjö Utvandrarnas Hus 12.00

18 januari Växjö Utvandrarnas Hus 19.00 (Introduktion 18.15)

19 januari Tingsryd Söderportkyrkan 16.00

20 januari Varberg Teatern 19.00

I samarbete med Regionteatern Blekinge & Kronoberg inleder Musica Vitae säsongen med en resa genom nordisk musikhistoria. Vi börjar i romantiken, fortsätter genom 1900-talet och landar slutligen i vår egen tid i en resa där nordisk musik från olika epoker varvas med texter från både dåtid och nutid. Laura Netzel föddes i Finland, växte upp i Stockholm och lyckades trots allt motstånd mot kvinnliga tonsättare göra sig ett namn i Europas musikliv. Valborg Aulin hade en betydande karriär som tonsättare i hemstaden Stockholm och hennes eleganta andra stråkkvartett anses vara ett av hennes främsta verk. Kvällens tredje kvinnliga tonsättare är danskan Nancy Dalberg som blev den första danskan som skrev en symfoni.

I likhet med Laura Netzel har Emil Sjögrens musik idag hamnat i skymundan, men vid förra sekelskiftet ansågs han vara en av de främsta svenska tonsättarna. Hans violinsonat Poème komponerades ursprungligen för violin och piano, och vi får ta del av den smäktande musiken i arrangemang för orkestern av Musica Vitaes violinist Mårten Sundén. Vi reser sedan vidare mot 1930-talet och Dag Wirén, vars flödande och underhållande Serenad för stråkar är ett av de internationellt mest framförda svenska orkesterverken överhuvudtaget.

Avslutningsvis stannar vi till i vår egen tid med musik av Daniel Fjellström, skånetonsättaren som vann orkesterns stora gillande vid Kungliga Musikaliska Akademiens presentationsdag för ny svensk musik 2017. Hans nyskrivna stycke – Mönster – har inspirerats av en dikt av Göran Sonnevi. Fjellström beskriver sitt verk som en ”musikalisk lek med rytmiska strukturer och mönster – hela tiden växlande, men ändå konstanta. Mönster och strukturer som möts, omformas och rör sig vidare ut i oändligheten …”

Medverkande

Musica Vitae
Jonas C Wahlström
Jonas C Wahlström
Malin Broman
Dag Wirén
Emil Sjögren
Nancy Dalberg
Daniel Fjellström
Laura Netzel
Valborg Aulin