Härlig vår med aktuell, modig och engagerande scenkonst

 

Teater, dans, vårt Bergmanår, i huset, medborgarscen, barn/ung

Verklighet + fiktion = Ny verklighet

Vi har alla behov att spegla oss i andras berättelser. Från att vi vaknar på morgonen till att vi går och lägger oss så är vi omgivna av berättelser. Vi har alla olika berättelser om livets händelser – historier vi hör, historier vi själv berättar och hur vi väljer att berätta dem – påverkar oss. Varje dag sker något nytt på Regionteatern. Olika sorters livshistorier får ta plats på våra scener – som inspirerar till reflektion över våra egna personliga berättelser. 

Redan i februari börjar vi med att slå på stora trumman då Batsheva Dance Company kommer till Växjö med sin föreställning Venezuela. Missa inte detta!

Våren fortsätter att med att utveckla Medborgarscenen. Varje Torsdag är unika torsdagskvällar där lokala civila aktörer intar scenen med sina personliga berättelser – ofta i kombination med livemusik, dans, publika samtal, föreläsningar eller visning av dokumentärfilm. Två nya spännande premiärer av dokumentära föreställningar väntas. Först ut är Lust som undersöker kvinnors relationer och rätt till sin egen lust – och om att våga stå för den. Därefter är det dags för Att se där vi får inblick i livet som synskadad. Kanske kan de synskadade visa oss seende något som vi har blivit blinda för? Och för er som missade den hyllade föreställningen Hemma så får ni en ny chans nu i vår.

I april har vi premiär för vårens storsatsning Balladen om Nygatan 8 – en teaterkonsert med Cornelis Vreeswijks fantastiska låtskatt. Favoriter omtolkas och framförs av en skönsjungande ensemble, ackompanjerad av världsartister och multimusiker, inramat av fantasifulla scenbilder som tillsammans berättar om olika världar som möts.

PM & Vänner fortsätter att förse oss med god mat och dryck i vår Scenkonstbar. Och på allmän begäran fortsätter Lunchpoesi – med hyllningar av samtida poeter. Efter Dagis – med nya lekfulla sagostunder med hjälp av vår ensemble och Scenlabbet – med nya varma möten mellan föräldrar och deras barn!

Regionteaterns vår är helt enkelt full av hjärtevärmande berättelser och starka scenupplevelser som vi längtar efter att få dela tillsammans med Dig.

Therese Willstedt VD/Scenkonstchef

Dansen är här för att stanna

På Regionteatern har vi under många år arbetat för att dansen ska få mer utrymme och i och med en ny bolagsordning 2017 tillkom det politiska uppdraget att stärka och öka den professionella samtida dansens närvaro i Blekinge och Kronoberg. Siktet ska vara  inställt på på hög kvalitet ur ett nationellt perspektiv genom egen produktion, samproduktion, residens- och gästspelsverksamhet. Vi är i gång! Idag är vi är samarbetspartner i Dansnät Sverige, Dans i Sydost och Danssamverkan SydSverige och sommaren 2018 skrevs en avsiktsförklaring med Karlshamns kommun för att etablera en stark kvalitativ dansscen i Blekinge.  Vi har som mål göra den samtida dansen tillgänglig för vår publik, med särskilt fokus på regionens barn och unga. Vi skapar samtidigt fler kringarrangemang som t.ex. symposium, artist-talks, föreläsningar, processvisningar och workshops. Det vi gör ska inspirera till möten mellan människor och ny koreografisk scenkonst.

Läs mer om våra fantastiska dansgästspel här: Dans i Världsklass

Vilken scenkonst-typ är du?

Ungefär som med smågodis… Vissa älskar allt. Fullkomligen slukar. Andra äter bara saltlakrits. Somliga choklad och orangea sega. Vi vågar ändå lova att vi har ett program för hösten med något för alla. En viktig sak att komma ihåg är – du vet inte om du gillar innan du provat. Kanske ser det ut som en sån där sötlakrits som du gärna undviker, men så var det något annat. Liksom kola med crisp. Din nya favorit! Du tror att du bara gillar dans och debatt, men du kom på att du inte vill leva utan dokumentärfilm och readings. Så hoppas vi att du ska vilja utforska vår scenkonsthöst.

TEATER

Bergman, barnföreställningar och hederlig teatermagi.

Såsom i en spegel

Såsom i en spegel med Malin Mases-Arvidsson

DANS

Upptäck dans som konstform och förtrollande scenkonstspråk.

andas dansföreställning

Andas – En poetisk dansföreställning om kontraster, identitet och förändring

I HUSET

Kom och upplev scenkonst hos oss, ät en bit mat och ta ett glas gott.

lunchpoesi

Lunchpoesi – Läcker lunch, inspirerande lyrik och live-musik

MEDBORGARSCEN

En dokumentärscen med berättelser som rör oss alla.

leslie on fire doc lounge

Leslie on fire – En spännande dokumentär

BARN / UNG

Bli förtrollad och förundrad! Teater, dans, sagor och magi.

bortbytingen

Bortbytingen – En modern och lite läskig saga

VÅRT BERGMANÅR

Vi firar Bergmanåret med våra absoluta favoriter.

Filmen Såsom i en spegel

Filmen Såsom i en spegel av Ingmar Bergman

Vad spelas när?

Fängslande teater, aktualiteter Varje Torsdag eller Lunchpoesi? I vår kalender ser du alla våra evenemang, när de spelas och var de spelas.