Barnen från Ljuder

Hur känns det att vara ny? När blir en plats ett hem? Kan man bygga framtiden?

Barnen från Ljuder är en föreställning för mellanstadiet som bygger på dokumentärt material. Med utgångspunkt i intervjuer med barn om deras erfarenheter av att vara ny, på en plats eller i en grupp, utforskar vi hur det är att börja om, att minnas tillbaka och att bygga något nytt.

Det dokumentära undersökandet inför föreställningen baseras på intervjuer, samtal och workshops med barn och vuxna bosatta i Ljuder socken, Lessebo kommun. 

Lessebo var en av de kommuner som 2015 tog emot flest nyanlända i Sverige, men också en av de platser där en stor del av befolkningen utvandrade till Amerika under 1800-talet.  Det är också Vilhelm Mobergs hembygd och det är här hans ikoniska Utvandrarsvit utspelar sig.

Biljetter och information

Möt Jannie Östergren

Jannie Östergren är rätt så ny på Regionteatern. Tillsammans med Georgios Giokotos gör hon Barnen från Ljuder, en föreställning som handlar om just det – att komma ny någonstans. Hur oändligt läskigt och nervöst det kan vara, eller befriande och härligt.

Jannie kommer från Grännatrakten och gick ut scenskolan i Luleå 2021. Hon är bra på att vara ny säger hon, har nästan blivit ett proffs på det.
– Jag är så van vid att komma ny till olika ställen, så jag har tappat lite av rädslan för det. Nu orkar jag inte längre oroa mig. Det blir som det blir helt enkelt, man får göra det bästa av situationen.
En stor utmaning var när hon flyttade hemifrån, direkt till Norge och ett arbete som servitris. Då blev allting nytt på en gång.

Föreställningen utgår från barnens perspektiv, och bygger på insamlade erfarenhet från Ljuders socken. Det blir mycket snack om vänskap och att peppa varandra. Jannie säger att det viktigaste för henne är att hon känner att hon gör skillnad med det hon gör. Det vill hon fortsätta med i framtiden.
– Det spelar egentligen ingen roll var det är, vilken scen jag hamnar på, bara jag är med i projekt som ger världen någonting. Jag vill att de skapar ringar på vattnet och gör världen lite bättre för någon.

Idé & koncept

Andreas Dahl

Manus & Regi

Johanna Huss

Scenografi & kostymdesign

Markus Emilsson

Maskör

Hanna Elwe

Ljuddesign

David Petersson

Dramaturg

Sofia Westerlund

Pedagog

Madeleine Näs

Produktion

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Baserat på texter av Moa Backman

Videoklipp

Du kanske också gillar

Scenlabbet

Nästa tillfälle: 9 december, 2023, Regionteatern, Växjö

Bästa starten på helgen! Under några lördagar i höst låter vi dig och ditt barn, från fyra år, få vara ...

Du kanske också gillar

Nederlaget

Kulturnatt 27 januari, 2024, Ringsberg, Växjö

Föreställningen som vänder blicken (och kroppen) mot gruppen: Att vara en i gänget, att tillhöra ett lag och “ta en ...

Du kanske också gillar

Kurt Quo Vadis?

Kulturnatten Relaxed Performance 27 januari, 2024, Ringsberg, Växjö

En lekfull föreställning om önskan att bli sedd Kurt känner sig misslyckad. Ingen är mer misslyckad än han, tycker Kurt. ...

Du kanske också gillar

Familjedag Växjö

Scenlabbet 20 februari, 2024, Ringsberg, Växjö

Välkommen till Regionteaterns Familjedag – En dag där hela familjen kan dyka ner i teaterns magiska värld! Höstens succé kommer ...

Du kanske också gillar

Familjedag Karlshamn

Scenlabbet 22 februari, 2024, Lokstallarna, Karlshamn

Välkommen till Regionteaterns Familjedag – En dag där hela familjen kan dyka ner i teaterns magiska värld! Höstens succé kommer ...