Bättre folk

Om makt, massiva rörelser och dom som passerar gränsen

Bättre folk har sin utgångspunkt i det gränsland där mänskliga värderingar förhandlas. Verket är en kraftfull uppgörelse med våra föreställningar om det möjliga. Det ställer gång på gång den allvarliga frågan om var gränsen går för vad som är möjligt, verkligt och genomförbart. Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS intresserar sig inte för iscensättningar utan ser till att företeelser blir till.
Bättre folk hade urpremiär 2006. Ett banbrytande verk som plöjde ny mark inom det samtida koreografifältet. Fyra oemotståndliga karaktärer golvade dansscenen med sin envist juckande discodans, sitt gränsöverskridande könsuttryck och sitt dekonstruerande av hoppet som rörelse. När Bättre folk får nypremiär 2020 är det ett stycke queer scen-konst som bär på både historia och samtidsrelevans.

Bättre folk hade urpremiär 2006 på Norrlandsoperan i Umeå. Originalensemble Emelie Jonsson, Audrey Jade Littman, Heidi Lehtoranta och Marianne Kjærsund. Konstnärlig rådgivning Minna Elif Wendin. Producent Magnus Nordberg och Åsa Edgren. Produktion MHS och Loco Motion i samproduktion med Norrlandsoperan. Med stöd av Kulturrådet. Residens och turné Dansnät Sverige.

Om koreografen

Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och etablerat sig som en stark feministisk röst inom svensk scenkonst. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik. Hennes verk omformulerar gränserna för vad som är möjligt och nedmonterar trösklarna till koreografins rum. MHS intresserar sig för identitet, sexualitet, normkreativa perspektiv och marginaliserade historier. Hon skapar sina verk uti-från ett queert perspektiv. I november 2019 hade föreställningen Flottarkärlek urpremiär på Norrlandsoperan i Umeå. Bland andra tidigare verk kan nämnas Parveln (2017), Missio-nären (2016), Jag minns dig som du var då (2014), Inom rimliga gränser (2010) och Rosa löften (2008). MHS och Missionären tilldelades både Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och Svenska Regissörsföreningens IRIS-pris 2017.

Spelschema & turnéplan

Svep för mer info
DatumTidOrtPlatsInformation
kl Köp biljett

KONCEPT/KOREOGRAFI HAGAR MALIN HELLKVIST SELLÉN
DANS SOPHIE AUGOT, PERNILLE HOLDEN, MARIANNE KJÆRSUND, HEIDI LEHTORANTA
KOSTYM LENA LINDGREN
SCENOGRAFI/LJUSDESIGN ERIK WESTERLUND
MASK MARINA RITVALL
REPETITÖR MARIANNE KJÆRSUND
PRODUCENT ANNE KOUTONEN
PRODUKTION MHS
MED STÖD AV KULTURRÅDET & KONSTNÄRSNÄMNDEN

Pressbilder

På bilden: Audrey Jade Littman, Marianne Kjærsund, Heidi Lehtoranta och Emelie Jonsson. Fotograf: Johan Gunséus.
På bilden: Heidi Lehtoranta och Marianne Kjærsund. Fotograf: Johan Gunséus.
På bilden: Marianne Kjærsund, Heidi Lehtoranta och Audrey Jade Littman. Fotograf: Johan Gunséus.

Du kanske också gillar