Vår Scenkonst

Scenkonst är inte bara en föreställning - det är en helhetsupplevelse!

Att finna lust och mod att möta det okända

Vi brukar ju säga att människan är ett  vanedjur och visst är vi det! Jag själv finner till exempel stor tillfredsställelse i att ta samma väg till jobbet och jag märker att jag gärna äter samma slags mat och slår upp samma sida i min favorittidning varje morgon. Jag är inte unik. Vi människor är mer lika än vad vi kan tro – oavsett social bakgrund, habitués eller generationstillhörighet. Därför är det kanske inte konstigt att vi bli oroliga eller rädda om något rubbar vår vardagslunk. Vare sig om förändringen är självförvållad eller oönskad, stor eller liten, så kan det upplevas som omtumlande. Vi lever i en värld av förändring. Rädslan som kan uppstå inom oss är inte enbart av ondo, den kan hjälpa oss att anpassa oss, men den kan också vara ett hinder. Kanske det värsta med rädslan är att den kan komma att begränsa oss och att vi därefter kan komma att begränsa andra i vår omgivning? Den övergripande frågan som Regionteatern därför undersöker denna säsong är hur vi kan omvandla mötet med det okända till något positivt som utvecklar oss och vårt samhälle. I den hyllade och kritikerrosade teaterkonserten Balladen om Nygatan 8 är denna fråga central.
I den dystopiska ungdomsföreställningen Ljusets Rike 2039 upplever vi ett extremt resultat av människors rädslor och vad som sker när vårt behov av fullständig kontroll får lov att regera. Likaså vittnar föreställningen om att en längtan efter fullständig kontroll också kan betyda att man successivt förlorar densamma. I Sverigepremiären Dansa med mig möter vi en människa som ömsom hjärtskärande och tragikomiskt försöker fly nödvändigheten att bryta mönster.
Vi på Regionteatern har också valt att möta det okända den senaste tiden – allt för att ge er, vår publik, fler djupgående och aktuella scenkonstupplevelser. Här önskar jag lyfta Medborgarscenen som är Sveriges första i sitt slag! Medborgarscenens arbete med att ge nya röster och nya historier plats på våra scener har spridit sig både nationellt och internationellt. Varje vecka försöker Medborgarscenen att skapa nya möten mellan människor i önskan om att det kan bryta de barriärer som finns i vårt samhälle. Denna höst tar vi även steget in i vetenskapens värld med hjälp av Linnéuniversitetet via våra Performance Lectures. Föreställ er en kombination av forskning, föreläsning och en föreställning. Missa inte detta!
Givetvis fortsätter också publikfavoriterna Scenlabbet, Lunchpoesi och för de allra minsta Efter Föris!
Överallt är det samma saker som engagerar. Människor blir berörda och fascinerade av ett berättande som bottnar i en nödvändighet och av det ogripbara i det till synes obegripliga. Välkomna till en ny säsong – fylld av skratt, igenkännande, inspiration, allvar och nya möten!

Therese Willstedt VD/Scenkonstchef

Läs höstens programblad här: Program Hösten 2019

Regionteatern. VD-Therese Willstedt håller i ett vykort med Regionteatern grafiska-design.
Regionteatern. Bild på Jonas C Wahlström från Regionteaterns Ensemble.

Dansen är här för att stanna

På Regionteatern har vi under många år arbetat för att dansen ska få mer utrymme och i och med en ny bolagsordning 2017 tillkom det politiska uppdraget att stärka och öka den professionella samtida dansens närvaro i Blekinge och Kronoberg. Siktet ska vara  inställt på hög kvalitet ur ett nationellt perspektiv genom egen produktion, samproduktion, residens- och gästspelsverksamhet. Vi är i gång! Idag är vi är samarbetspartner i Dansnät Sverige, Dans i Sydost och Danssamverkan SydSverige och sommaren 2018 skrevs en avsiktsförklaring med Karlshamns kommun för att etablera en stark kvalitativ dansscen i Blekinge.  Vi har som mål göra den samtida dansen tillgänglig för vår publik, med särskilt fokus på regionens barn och unga. Vi skapar samtidigt fler kringarrangemang som t.ex. symposium, artist-talks, föreläsningar, processvisningar och workshops. Det vi gör ska inspirera till möten mellan människor och ny koreografisk scenkonst.


Läs mer om våra fantastiska dansgästspel här

Vilken typ av scenkonst är du?

Ungefär som med smågodis… Vissa älskar allt. Fullkomligen slukar. Andra äter bara saltlakrits. Somliga choklad och orangea sega. Vi vågar ändå lova att vi har ett program för hösten med något för alla. En viktig sak att komma ihåg är – du vet inte om du gillar innan du provat. Kanske ser det ut som en sån där sötlakrits som du gärna undviker, men så var det något annat. Liksom kola med crisp. Din nya favorit! Du tror att du bara gillar dans och debatt, men du kom på att du inte vill leva utan dokumentärfilm och readings. Så hoppas vi att du ska vilja utforska vår scenkonsthöst.

Teater

Teaterkonsert, barnföreställningar och hederlig teatermagi. Läs mer

Dans

Upptäck dans som konstform och förtrollande scenkonstspråk. Läs mer

Medborgarscen

En dokumentärscen med berättelser som rör oss alla. Läs mer
Regionteatern

Växjö

Kom och upplev scenkonst hos oss i Växjö, ät, drick och umgås i vår scenkonstbar. Läs mer
Regionteatern. Lokstallarna

Karlshamn

Kom och upplev dans i världsklass hos oss, på Lokstallarna, i Karlshamn. Läs mer

Barn & Unga

Bli förtrollad och förundrad! Teater, dans, sagor och magi. Läs mer
Regionteatern. Foto på Saskia Husberg från Regionteaterns Ensemble.

Vad spelas och när?

Fängslande teater, dans, Scen Torsdag eller lunchpoesi? I vår kalender ser du alla våra när de spelas och var de spelas

Till kalendarium

Kommande Evenemang


Ta del av våra nyheter: