Regionteatern. Foto på Saskia Husberg från Regionteaterns Ensemble.

Vår Scenkonst

50 år ung!

Regionteatern har under 50 år mött omkring 2 miljoner människor med sin scenkonst, varav dryga 65% har varit barn och unga. Vi har skapat cirka 25 000 kostymer, byggt 500 scenografier samt kreerat och friserat omkring 750 peruker.

Vi har utökat vår pedagogiska verksamhet, skapat en plattform för den samtida danskonsten i våra regioner och startat Sveriges första fasta Medborgarscen. Vi vet att vi kanske inte konkret har förändrat världen – men vad vi vet är att vi har bidragit till att förändra hur vi upplever världen. Under 50 år har vi försökt att vidga vyer, inspirera till mod och till engagemang – och det tror vi är själva motorn till all utveckling. Tillsammans med vår publik och samarbetspartners har vi skapat nya världar och nya rum – både inre och yttre – och vi fortsätter att satsa på kvalitativ scenkonst i alla dess former. Och vi önskar att ni vill vara med och hylla scenkonsten tillsammans med oss så mycket som ni bara kan, vill och orkar!

Scenkonst är inte bara en föreställning – det är en helhetsupplevelse!
Regionteatern. Bild på Jonas C Wahlström från Regionteaterns Ensemble.

Dansen är här för att stanna

På Regionteatern har vi under många år arbetat för att dansen ska få mer utrymme och i och med en ny bolagsordning 2017 tillkom det politiska uppdraget att stärka och öka den professionella samtida dansens närvaro i Blekinge och Kronoberg. Siktet ska vara  inställt på hög kvalitet ur ett nationellt perspektiv genom egen produktion, samproduktion, residens- och gästspelsverksamhet. Vi är i gång! Idag är vi är samarbetspartner i Dansnät Sverige, Dans i Sydost och Danssamverkan SydSverige och sommaren 2018 skrevs en avsiktsförklaring med Karlshamns kommun för att etablera en stark kvalitativ dansscen i Blekinge.  Vi har som mål göra den samtida dansen tillgänglig för vår publik, med särskilt fokus på regionens barn och unga. Vi skapar samtidigt fler kringarrangemang som t.ex. symposium, artist-talks, föreläsningar, processvisningar och workshops. Det vi gör ska inspirera till möten mellan människor och ny koreografisk scenkonst.

Läs mer om våra fantastiska dansgästspel här

Vilken typ av scenkonst är du?

Ungefär som med smågodis… Vissa älskar allt. Fullkomligen slukar. Andra äter bara saltlakrits. Somliga choklad och orangea sega. Vi vågar ändå lova att vi har ett program för hösten med något för alla. En viktig sak att komma ihåg är – du vet inte om du gillar innan du provat. Kanske ser det ut som en sån där sötlakrits som du gärna undviker, men så var det något annat. Liksom kola med crisp. Din nya favorit! Du tror att du bara gillar dans och debatt, men du kom på att du inte vill leva utan dokumentärfilm och readings. Så hoppas vi att du ska vilja utforska vår scenkonst.

Teater

Teaterkonsert, barnföreställningar och hederlig teatermagi.

Läs mer

Dans

Upptäck dans som konstform och förtrollande scenkonstspråk.

Läs mer

Medborgarscen

En dokumentärscen med berättelser som rör oss alla.

Läs mer

Barn & Unga

Bli förtrollad och förundrad! Teater, dans, sagor och magi.

Läs mer

Växjö

Kom och upplev scenkonst hos oss i Växjö, ät, drick och umgås i vår scenkonstbar.

Läs mer
Regionteatern. Lokstallarna

Karlshamn

Bli förtrollad och förundrad! Teater, dans, sagor och magi.

Läs mer