Älskade Araby

Röster från en omtalad stadsdel

Älskade Araby är en livedokumentär om en del av vår stad, framförd och berättad av Arabyborna själva. Araby är Växjö stads fjärde folkrikaste stadsdel och ligger 10 minuters gångväg från centrum. Stadsdelen är också ett av de områden som polisen valt att kalla för ”särskilt utsatt område”. Med det menas ett område med så mycket problem att det krävs insatser från alla myndigheter då läget anses vara akut. I media beskrivs stadsdelen oftast med bilbränder, gängkriminalitet och utanförskap.

I Älskade Araby berättar vi om människorna och livet som pågår i stadsdelen, bortom rubriker och katastroflarm. Ni får bland annat möta Iman som vet att hon måste göra allt tre gånger bättre än alla andra för att lyckas, Ellie som är nyinflyttad från Hovmantorp där livet var inrutat in i minsta detalj och Maria som bott i Araby i 40 år, fött sina barn, sett dom växa upp och flytta ut. Vi får följa hur dessa tre och andra Arabybor återtar berättandet om sin plats, sitt Älskade Araby. Om hur det känns att alltid behöva försvara platsen du bor på. Om minnen. Om förhoppningar. Om kärleken till en plats, till människorna där och till en av Växjös grönaste stadsdelar.

Alla tillfällen inkluderar eftersamtal i Scenkonstbaren som en del av föreställningen.

Om regissören

Andreas Dahl är husregissör för Medborgarscenen och dramapedagog på Regionteatern. Han är konstnärlig ledare för våra Scen torsdag-kvällar och har tidigare bland annat regisserat Katedralskolans framgångsrika musikaler, senast publiksuccén West Side Story och innan dess den mycket omtyckta Bröderna Lejonhjärta. Andreas är en mångsidig kreatör och har arbetat med flertalet amatörteatergrupper i vår region. Han driver också många konstnärliga och pedagogiska projekt i skolor, på arbetsplatser och i olika föreningar.

Föreställningen Älskade Araby har tilldelats Växjö Kommuns mångfaldspris 2020! 

Motiveringen lyder:
”Regionteatern Blekinge-Kronoberg har genom sin medborgarscensföreställning Älskade Araby nyanserat bilden av ett område som annars får mycket negativ publicitet. Regionteatern låter i föreställningen de boendes röster komma till tals, lyfter deras perspektiv och framhäver därigenom det positiva och fina med Araby. Regionteatern Blekinge-Kronoberg visar på detta sätt hur kulturen kan bidra till ett mer positivt, hoppfullt och bättre samhälle. Föreställningen Älskade Araby såldes snabbt ut och har även uppmärksammats nationellt. Regionteatern Blekinge-Kronoberg uppmärksammas särskilt för sitt arbete med denna föreställning genom att få Växjö kommuns mångfaldspris 2020 ur ett verksamhetsperspektiv”.

Läs mer i pressmeddelandet. Klicka här för att komma till pressmeddelandet

Några ord från VD Therese Willstedt:
Stor eloge till alla som har arbetat med Medborgarscenen och stort tack till alla er som lagt ner själ och hjärta i att skapa föreställningen Älskade Araby. Mina tankar går till alla de civila aktörer som medverkat i processen. Likaså tänker jag på alla föreningar i Araby och eldsjälar som hjälpt till med information, kunskap och kontakter. Utan alla dessa människor hade föreställningen aldrig blivit vad den är. Alla dessa människor ska hyllas i och med detta pris. Vi delar därmed priset med dem och vi delar det med hela stadsdelen Araby. Och givetvis stort grattis till Iman, Maria och Ellie – ert mod och ert hjärta smittar alla som ser föreställningen. Ni är förkämpar. Ni förtjänar priset! 

Pressbilder för nedladdning på MyNewsDesk: HÄR


PROGRAMBLAD

Se Älskade Arabys programblad här: Till programbladet


Regionteatern stöttar Nattvandrarna. Läs mer om Nattvandrarna på nattvandrarna.se

 

 

Biljetter och information

Visa fler tillfällen
Manus & Regi

Andreas Dahl

Koncept

Therese Willstedt

Dramaturg

Sofia Westerlund

Scenografi

Simon Runsten

Kostymdesign

Mikaela Johansson

Film

Andreas Omvik

Klippning

Andreas Thaulow

Videoklipp

Pressbilder

Bilden föreställer Ellie som står längst fram och river ett papper. I bakgrunden syns Maria.
Maria, Ellie och Iman sitter på knä i scenografin och skriver på skyltar. I scenografin syns också en planterad rosbuske, en gul kasse och en fotboll.
I förgrunden sitter Maria och planterar en rosbuske. I bakgrunden står Iman och Ellie och tittar på.
En bild på de tre medverkande i föreställningen. I förgrunden syns Ellie tydligt, hon tittar åt vänster. I bakgrunden syns Iman och Maria suddigt.
De tre medverkande står på rad. Från vänster till höger: Maria i rött, Ellie i blått och Iman i brunt.
citat

Många har försökt att göra projekt i Araby. På gott och ont har man på olika sätt försökt att hjälpa ”de stackars Arabyborna” att integreras. Väldigt få har pratat med oss. Men Andreas och gänget, ni gjorde det på riktigt. Det var våra röster ni rättade er efter. Tack för att ni gjorde oss delaktiga på riktigt. Tack för att ni gjorde våra röster hörda. Tack för att vi fick berätta om Vårt Älskade Araby.

Afrah

citat

Rekvisita, scenografi och koreografi korresponderar så fint med orden som sägs, så helt imponerad är jag av dessa kvinnor som agerar så säkert. Filmerna lägger pusselbitar till helhetsbilden.

SMP

citat

Regin och manus av Andreas Dahl känns så varsamt, tryggt hanterat men utan att lägga en gloria över. Utan vare sig övertoner eller pekpinnar. Jag
blir lugn. Det känns som om vi i publiken är i ett stort tillåtande vardagsrum.

SMP

citat

I en stark och berörande föreställning får stadsdelen det ofta skrivs om en chans att stiga fram och berätta med egna röster…På scenen kommer vi nära tre helt olika öden och de kompletteras av filmer som låter oss möta både området och enskilda människor. Ofta på ett sätt som, trots allt, skapar hopp. Och inte minst nyfikenhet på möjliga möten…De tre aktörerna imponerar med sitt mod och sin förmåga att ge liv åt sina berättelser.

Växjöbladet/Kronobergaren

citat

ÄLSKADE ARABY! Helt fantastisk föreställning om en omtalad stadsdel i Växjö. Otroligt stark och viktig. Maria López, Iman Hussein och Ellie Stjerna tar med dig på en, stark och oerhört positiv resa, sin resa.

Anna Tenje, Ordförande i kommunstyrelsen i Växjö

citat

Efter kvällens föreställning har jag svårt att sätta ord på mina känslor. Ellie, Iman och Maria berättar från sina hjärtan och med passion om stadsdelen de bor i – Araby…De beskriver de fördomar de möter, stigmatiseringen du tilldelas när du bor där men framförallt får vi, publiken, genom dem, uppleva den värme och kärlek som genomsyrar Araby…Jag tror det var fler än jag som ville hem och packa och styra flyttlasset mot Araby efter föreställningen.

Malin Lauber, 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö