Älskade Araby

Röster från en omtalad stadsdel

Älskade Araby är en livedokumentär om en del av vår stad, framförd och berättad av Arabyborna själva. Araby är Växjö stads fjärde folkrikaste stadsdel och ligger 10 minuters gångväg från centrum. Stadsdelen är också ett av de områden som polisen valt att kalla för ”särskilt utsatt område”. Med det menas ett område med så mycket problem att det krävs insatser från alla myndigheter då läget anses vara akut. I media beskrivs stadsdelen oftast med bilbränder, gängkriminalitet och utanförskap.

I Älskade Araby berättar vi om människorna och livet som pågår i stadsdelen, bortom rubriker och katastroflarm. Ni får bland annat möta Iman som vet att hon måste göra allt tre gånger bättre än alla andra för att lyckas, Ellie som är nyinflyttad från Hovmantorp där livet var inrutat in i minsta detalj och Maria som bott i Araby i 40 år, fött sina barn, sett dom växa upp och flytta ut. Vi får följa hur dessa tre och andra Arabybor återtar berättandet om sin plats, sitt Älskade Araby. Om hur det känns att alltid behöva försvara platsen du bor på. Om minnen. Om förhoppningar. Om kärleken till en plats, till människorna där och till en av Växjös grönaste stadsdelar.

Alla tillfällen inkluderar eftersamtal i Scenkonstbaren som en del av föreställningen.

Om regissören

Andreas Dahl är husregissör för Medborgarscenen och dramapedagog på Regionteatern. Han är konstnärlig ledare för våra Scen torsdag-kvällar och har tidigare bland annat regisserat Katedralskolans framgångsrika musikaler, senast publiksuccén West Side Story och innan dess den mycket omtyckta Bröderna Lejonhjärta. Andreas är en mångsidig kreatör och har arbe-tat med flertalet amatörteatergrupper i vår region. Han driver också många konstnärliga och pedagogiska projekt i skolor, på arbetsplatser och i olika föreningar.

PROGRAMBLAD

Se Älskade Arabys programblad här: Till programbladet

Regionteatern stöttar Nattvandrarna. Läs mer om Nattvandrarna på nattvandrarna.se

Tisdag 25 februari, 2020, 13:00

Ljuddesign

David Petersson

Fredrik Nilsson

Många har försökt att göra projekt i Araby. På gott och ont har man på olika sätt försökt att hjälpa ”de stackars Arabyborna” att integreras. Väldigt få har pratat med oss. Men Andreas och gänget, ni gjorde det på riktigt. Det var våra röster ni rättade er efter. Tack för att ni gjorde oss delaktiga på riktigt. Tack för att ni gjorde våra röster hörda. Tack för att vi fick berätta om Vårt Älskade Araby.

Afrah

Rekvisita, scenografi och koreografi korresponderar så fint med orden som sägs, så helt imponerad är jag av dessa kvinnor som agerar så säkert. Filmerna lägger pusselbitar till helhetsbilden.

SMP

Regin och manus av Andreas Dahl känns så varsamt, tryggt hanterat men utan att lägga en gloria över. Utan vare sig övertoner eller pekpinnar. Jag
blir lugn. Det känns som om vi i publiken är i ett stort tillåtande vardagsrum.

SMP

I en stark och berörande föreställning får stadsdelen det ofta skrivs om en chans att stiga fram och berätta med egna röster…På scenen kommer vi nära tre helt olika öden och de kompletteras av filmer som låter oss möta både området och enskilda människor. Ofta på ett sätt som, trots allt, skapar hopp. Och inte minst nyfikenhet på möjliga möten…De tre aktörerna imponerar med sitt mod och sin förmåga att ge liv åt sina berättelser.

Växjöbladet/Kronobergaren

ÄLSKADE ARABY! Helt fantastisk föreställning om en omtalad stadsdel i Växjö. Otroligt stark och viktig. Maria López, Iman Hussein och Ellie Stjerna tar med dig på en, stark och oerhört positiv resa, sin resa.

Anna Tenje, Ordförande i kommunstyrelsen i Växjö

Efter kvällens föreställning har jag svårt att sätta ord på mina känslor. Ellie, Iman och Maria berättar från sina hjärtan och med passion om stadsdelen de bor i – Araby…De beskriver de fördomar de möter, stigmatiseringen du tilldelas när du bor där men framförallt får vi, publiken, genom dem, uppleva den värme och kärlek som genomsyrar Araby…Jag tror det var fler än jag som ville hem och packa och styra flyttlasset mot Araby efter föreställningen.

Malin Lauber, 2:a vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö