Festen

Vad döljer sig bakom fasaden?

”Festen ska pågå i många föreställningar och jag kan bara gratulera kommande publik.”     Tina Kristina Persson, SMP

Regionteatern Blekinge Kronoberg fyller 50 år och det firar vi genom att slå på stort med en jubileumsföreställning som inte håller igen på något. Regionteaterns egen VD och scenkonstchef Therese Willstedt regisserar Festen, den hyllade kultfilmen av Thomas Vinterberg och Mogens Rukov. Det är en psykologiskt intressant och aktuell historia som handlar om den kollektiva tystnaden, den nedärvda skulden och sprickan i den utåt sett perfekta familjeidyllen.

Med festen vill vi konfrontera de maktstrukturer och olika typer av förtryck som omger oss och formar våra relationer. Vi vill undersöka varför vi människor oftast gör allt för att undvika konflikter – och på vilka sätt det i sin tur kan skapa djupa och svårläkta sår. Den kollektiva viljan att sopa allt under mattan och att faktiskt blunda för sanningen.  Varför är vi så rädda för att mista kontrollen och vilka konsekvenser skapas av rädslan? Under festen så tvingas vi att lyfta på mattan och öppna våra ögon. Det som avslöjas är några av de värsta sidorna hos oss människor – de sidor som vi gör allt för att dölja under en välpolerad fasad.

Så välkomna till 60 års-firandet av den högt ärade Helge, en älskad make och far, en solid vän, en respekterad kollega och en hyllad entreprenör! Det blir en fest med mat och dryck, tal och sång, dans och avgrundsdjupa familjehemligheter. Den kollektiva tystnaden kommer att eka mellan de vita dukarna och långborden. Helt enkelt en fest vi sent kommer att kunna glömma!

Om regissören

Therese Willstedt är Regionteaterns Scenkonstchef och VD, utvald till en av 2019 års kvinnliga ledare och hyllad som en av Europas mest framburna unga regissörer. Hon har bland annat regisserat på stora scener som Det kongelige Teater i Köpenhamn, Köln Schauspiel och Frankfurt Schauspiel. Hos oss har hon tidigare regisserat Medborgarscenens första föreställning ”Hemma”. Nu är det dags att se hennes vilda tolkning av den moderna kultklassikern Festen.

Biljetter och information

Visa fler tillfällen
Bearbetning för scen

Bo Hr. Hansen

Förlag

Nordiska Strakosch Teaterförlag

Mask & perukdesign

Hanna Elwe

Dramaturg

Sofia Westerlund

Kostymateljé

Mikaela Johansson

Rekvisitaateljé

Josefin Johansson & Camilla Frick Isberg

Dekortillverkning

Åke Sjöberg

Scenmästare

Diana Olsson & Peter Hammarstedt

Regiassistent

Tova Ek

Ljudteknik

Zehid Pelivani & Nils Biström

Ljusteknik

Toril Hallqvist

Bildteknik

Gustav Nyberg & Johannes Nordgren

Extra maskör

Malena Alfgården

Sufflör

Elwy Löwall

Planeringsansvarig

Linn Bojing

Samtalsledare

Ebba Fransson & Johan Hagström

Servering & meny

PM & Vänner

Sångtexter

Anders Willstedt

Allsångspiano

Göran Åhlfeldt

Press & programfoto

Olle Enqvist

Affischfoto

Sofie Amalie Klougart

Trailer

Andreas Omvik

Grafiker

Linda Himsel

Säljare

David Schagerström

Tack till

Rise, Marika Willstedt, A-optik och Wigs of Scandinavia

Produktion

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Föreställningsteknik & kameraföring

Martin Andersson

Videoklipp

citat

”I onsdags besökte jag och min man Regionteatern i Växjö för att se föreställningen Festen. Jag är fortfarande såhär dagarna efter oerhört uppfylld av hela upplevelsen. Jag minns inte senast jag upplevde något så bra på teater.

På det sätt ni vågar lyfta ett i vårt samhälle så tabubelagt ämne, sexuella övergrepp på barn, och lägga skuld och skam där den hör hemma är både modigt, stort och viktigt! Kreativitet och skapande kan verkligen med sin kraft förändra och påverka människor samt inge kunskap. Det gör ni via att involvera oss ”gäster” på ett genialiskt sätt. Ingen kan blunda, vända ryggen eller låtsas att inte se. Och vilka frågor väcker det inom oss? Ingen lämnade teatern oberörd. Så bra. Vi vuxna har ett ansvar för våra barn. Vi måste aktivt uppmärksamma och prata om frågor som handlar om övergrepp på barn så att antalet övergrepp minskar! Å vi måste ge alla vuxna som en gång som barn har utsatts, möjlighet till rätt stöd och vård. För läkning är möjlig.

Att få sitta och uppleva allt detta med min livskamrat som så villkorslöst gått å går jämsides med mig i min läkning blev oerhört starkt och fint på många sätt. Ett erkännande! Stort Tack till alla medverkande för fantastiskt mod och insats!”

Hanna

citat

Skådespelarinsatserna är överlag så formidabelt bra att jag kan just nu bara minnas en gång förut när jag upplevt teater som drabbat mig lika starkt: ”Natten är dagens mor”, Lars Noren. Då pratar jag känsla, intensitet, omöjligheten att värja sig. Humorn mitt i allt. Regi: Therese Willstedt. Men ingen nämnd ingen glömd.

SMP

citat

Att använda dogmafilmens genre genom att vissa scener utspelar sig live, skakigt och projicerande på en gardin som löper runt kuben vi sitter i, är ett smart grepp. Teaterns eländiga skrubbar, labyrinter och små rum som vi annars aldrig ser som publik får en dubbel mening. Ljuddesignen spär på. Kongenialt.

SMP

citat

Jag och min man har i eftermiddag varit med om en fantastiskt bra föreställning!
Nu har vi landat efter att ha deltagit i Festen!
Föreställningen grep verkligen tag i oss. Festen visar hur det kan vara både under ytan och en uppvisning av det perfekta skalet utåt.
Psykologisk dramatik, maktstruktur och konflikter.
Formatet och scenografin förstärkte upplevelsen.

Fantastiska skådespelare med mycket engagemang!
Tack för att vi fick komma och vara provpublik! Mycket givande! Eloge till er alla!

 

AnnChristine och Dan

citat

Föreställningen rullar fortfarande – pratade med en vän igår som fortfarande också kände hela föreställningen i kroppen. Själv andades jag knappt under vissa delar… Jag studerade alla i publiken och jag förstår att ni skriver historia! Skådespelarnas prestationer tog oss alla med storm, det såg jag tydligt. Trots manus i handen övertygade de oss alla att vi var mitt i en familj som var den sjukaste sjuka. En så viktig föreställning! Jag ser fram emot slutresultatet och premiären! Tack för att ni gör det ni gör och därmed sätter Växjö på världskartan!

Ulla

citat

Jag njuter verkligen av att regissera Regionteaterns skådespelare. De är så skickliga och modiga och kul! Min ambition med att skapa föreställningen FESTEN har alltid varit att samla hela ensemblen på scenen och utmana dem och se till att vi tillsammans bjuder på en upplevelse av ren och skär skådespelarkonst! I förhållande till tematiken i föreställningen så är det många som undrar varför vi inte valde en mer lättsmält och härlig historia till vår jubileumsföreställning? Svaret på det är att jag hellre vill använda tillfället att berätta en historia som verkligen berör och som kan göra skillnad. Min filosofi är att smärta och sorg är inte av ondo. Det kan först bli av ondo om vi insisterar på att undvika mötet med det som är smärtsamt. Jag tror att om vi inte inte förstår mekanismen av smärta och sorg, så kan vi heller inte helt förstå kärlek och omsorg. Dessa två motpoler har jag alltid arbetat med i min konst – och det är precis det vi nu arbetar med i FESTEN.

Therese Willstedt, regissör

Du kanske också gillar

Skådespelaren

...om konsten, och livet mitt i den

Urpremiär! 29 oktober, 2022, Regionteatern, Växjö

”Skådespelaren” är ett kollage från ett teaterliv, från det där avgörande ögonblicket när teatern blir allt. Genom auditions och turnéer. ...