Fogelstad

Fem kvinnor, fem viljor, en tanke

Fogelstad – Sveriges första kvinnliga medborgarskola startade 1925. Kvinnlig rösträtt hade införts bara fyra år tidigare och det var mellan två världskrig. Mycket av det vi idag tar för givet har vi faktiskt dem att tacka för. Skolan är knappt nämnd i historieböckerna. Det är dags att ändra på det nu.

Skolan bildades av fem sinsemellan helt olika kvinnor, alla pionjärer inom sina områden. Ni får stifta bekantskap med den excentriska godsfröken. Gynekologen som brann för de prostituerade och fattiga. Riksdagskvinnan som till en början skrattades ut av männen i riksdagen. Rektorn som utvecklade en helt egen undervisningsform. Den banbrytande författarinnan. Den utskällda konstnärinnan… En del idag välkända namn, men många ofattbart nog bortglömda.


Med stöd av Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SR.

Biljetter och information

Tisdag 5 mars, 2024, 18:00 | 55 min
Ringsberg, Växjö
Från 95 SEK

Teamet bakom föreställningen

Lotta Grut – manus, med en fil.mag. i Litteratur & Drama är hon adjunkt i teater och drama och undervisar i kurser där drama och scenisk gestaltning ingår, bl.a. på “StDH” och”Teater i Skolan”. Hon har också intresserat sig för och arbetat inom skolan, med teater som verktyg i övrig ämnesundervisning.

Anna-Lena Hemström – skådespelerska och manus, sågs 2016 spela i Dramatens uppmärksammade “Beckomberga” och på Stockholms stadsteater i “Ronja Rövardotter”. Ni kanske också har sett henne som mamma Maja i TV-serien “Pip-Larsson – Kastrullresan”, korkad blondin i “Drömkåken” eller som den farliga Sofie i “En ängels tålamod”.

Bengt Holmqvist – kompositör och musiker, med många års erfarenhet; som studiomusiker på Malmö-TV, i samarbete med bl.a. Jacques Werup och Björn Afzelius, som kapellmästare och kompositör/arrangör på olika teatrar. Improvisationspedagog och i många år lärare och linjeledare på jazzmusikerlinjen, Skurups folkhögskola.

Görel Crona – regi, efter fem år på Dramaten bestämde hon sig för att bli sin egen. Sedan dess har hon med framgång kunnat växla mellan drama och komedi, TV och film, musicerande och manusskrivande, skådespeleri och regi.

Medverkande

Anna-Lena Hemström

Skådespelare

Manus

Lotta Grut & Anna-Lena Hemström

Regi

Görel Crona

Musik

Bengt Holmqvist

Sångtexter

Maria Hörnelius, Jacques Werup m.fl.

Foto

Ida Åkesson

Foto på teamet

Karin Alfredsson

citat

”En fantastisk presentation av Fogelstadsgruppen. Jag är väldigt positiv till föreställningen och det sätt den framfördes på. Ett mycket intressant och viktigt budskap. Jag rekommenderar den å det varmaste.”

Bo Schylander - direktor för Sociala Missionen i Stockholm.

Du kanske också gillar

Scenlabbet

Nästa tillfälle: 13 april, 2024, Lokstallarna, Karlshamn

Bästa starten på helgen! Vi låter dig och ditt barn, från fyra år, få vara kreativa och utforska scenkonstens värld ...

Du kanske också gillar

Nederlaget

Nästa tillfälle: 25 mars, 2024, Ringsberg, Växjö

Föreställningen som vänder blicken (och kroppen) mot gruppen: Att vara en i gänget, att tillhöra ett lag och “ta en ...

Du kanske också gillar

Kurt Quo Vadis?

Relaxed Performance 23 mars, 2024, Lokstallarna, Karlshamn

En lekfull föreställning om önskan att bli sedd Kurt känner sig misslyckad. Ingen är mer misslyckad än han, tycker Kurt. ...

Du kanske också gillar

Flow

Nästa tillfälle: 4 maj, 2024, Ringsberg, Växjö

Aldrig känner man sig så levande som när man skapar! Var med när grymma scenkonstnärer förvandlar scenrummet till en kreativ ...

Du kanske också gillar

Handbok För Husmödrar

Nästa tillfälle: 28 februari, 2024, Ikeas Aktivitetshuset, Sporthallen, Älmhult

Med det svenska folkhemmet som fond 1955. Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in i ett ...

Du kanske också gillar

ES-dagar

Nästa tillfälle: 14 maj, 2024, Ringsberg, Växjö

Kom och se framtidens scenkonstnärer under Es-dagarna! Med alla fem inriktningar från Estetiska programmet på Katedralskolan erbjuder Es-dagarna en mångfald ...