Länsteatrarna i Sydost tar över Årsta

Helgen 1-2 juni arrangerar Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar länsteater tillsammans med Riksteatern söder om söder föreställningar och samtal på Årsta Folkets Hus.

Det är en gris på föris

Byteatern Kalmar länsteater
NÖFF. I en hage står en gris och känner sig ensam. En bit bort ligger föris. Där verkar barnen ha så roligt. Grisen fattar ett beslut och blir varmt välkommen in i barngruppen. Men hur ska de kunna gömma en gris på föris? En gris på föris är dramatiserad av Björn Johansson Boklund efter Johanna Thydells bok Det är en gris på dagis.
Rek ålder: 3 år och uppåt 
Läs mer om föreställningen här.

Handbok för husmödrar

Regionteatern Blekinge Kronoberg
Året är 1955. Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in i ett alldeles nybyggt hus. Med rinnande vatten i badrummet. Och elektrisk spis. Hon får gå från jobbet när hon gifter sig. Ingen frågade vad hon ville. Det var bara så det skulle vara. Nu har hon en ny roll. I hemmet.
Rek ålder: Vuxen
Läs mer om föreställningen här.


Under lördagen arrangeras också två offentliga samtal. Först ut är ett samtal som belyser kulturbevakningen och teaterkritiken i Sverige. Vilken roll har teaterkritiken idag och hur ser intresset och framtiden ut för teaterkritiken? Samtalet tar bland annat avstamp i DNs uppmärksammande artikel om ämnet.

I samtalspanelen sitter Anna Hedelius, teaterkritiker på SVT Kulturnyheterna och Lars Ring mångårigt verksam kulturjournalist och teaterkritiker på Svenska Dagbladet.

Nästa samtal görs med delar av föreställningarnas konstnärliga team. Ett fördjupande kring konstnärliga processerna och vägen fram till de färdiga resultaten. Manusarbetet, regissörernas visioner och skådespelarnas gestaltande diskuteras. En generös inblick i arbetets många delar och utmaningar.

Båda samtalen leds av Kalmar Länsteaters konstnärliga ledare Rikard Lekander.

Biljetter och information

Visa fler tillfällen

Om Rikard Lekander

Rikard Lekander är skådespelare, dramatiker, regissör och Kalmar Länsteaters konstnärliga ledare. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Efter sin examen jobbade han under ett antal år som skådespelare främst på Dramaten och Unga Dramaten. Som regissör har han regisserat ett fyrtiotal uppsättningar på en mängd olika teatrar. Bland annat Göteborgs stadsteater, Malmö Stadsteater, Unga Dramaten, Backa teater, Uppsala Stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Västmanlands teater, Smålands musik&teater, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dalateatern, Örebro teater, Profilteatern, Skuggteatern, Malmö dockteater, Teater 23, moment:teater med flera.  

2018-2024 var han också konstnärlig ledare på Örebro teater.  

Videoklipp