Regionteatern Ljusets Rike. Foto Anders Bergön

Ljusets Rike 2039

Var ligger lockelsen i dagens extremistiska grupperingar? Hur har de lyckats de få fäste i vår upplysta tid?

Köp biljetter

Spelas Våren och Hösten 2019

Ljusets Rike är ett fascistiskt samhälle i en nära framtid, där massan regerar och den starkes rätt är absolut. På internatskolor fostras föräldralösa barn till att bli en maktens elit – känslokalla, våldsbenägna och in till döden lojala med Ljusets rike. I gymnastiksalen på en av dessa skolor möts tre ungdomar en nyårsnatt. Ingen elev har dött under det gångna året – trots att staten kräver ett årligt offer. Lagen säger att om två dödar en tredje är det rätt. Och någon måste ju dö i natt. Men vem?

I Ljusets Rike 2039 undersöker vi mekanismerna bakom människors dragning till totalitära ideologier och deras våldsglorifiering och förakt för svaghet. Vari ligger lockelsen i extremistiska grupperingar? Vad är deras grogrund? Hur kan de lyckas få fäste i vår upplysta tid – i våra demokratiska samhällen?

Ljusets Rike 2039 är en nyskriven pjäs av en av vårt lands mest hyllade dramatiker Lucas Svensson. För regin står Helena Sandström Cruz för som också regisserade vår kritikerrosade publiksuccé Hetero.

Om dramatikern, Lucas Svensson

Lucas Svensson är utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm. Han var dramaturg på Unga Klara mellan 2002-2003 och sedan husdramatiker på Dramaten mellan 2003-2010. Han har även varit dramaturg på både Göteborgs och Stockholms stadsteatrar. Han har skrivit ett trettiotal pjäser som spelats över hela världen.

Lucas tilldelas i år den Dansk-Svenska Kulturfondens pris för 2019. Motiveringen lyder: ”tydligt exempel på en konstnär som förenar det svenska och det danska. /…/ Under de senaste 8-10 åren har Lucas Svensson kastat sitt ljus lika skarpt och anmärkningsvärt på den danska som den svenska teaterscenen. Föreställningar som ”Sympati för djävulen” (2014) och ”Jeanne d’Arc” (2018) är exempel på hans utmärkta känsla att förena ett väldokumenterat och ofta historiskt material med ett poetiskt och berättande uttryck.”

Om regissören, Helena Sandström Cruz 

Helena Sandström Cruz är regissör, skådespelare och dramatiker och har bland annat varit verksam vid Riksteatern, Sveriges Radio Drama, Kulturhuset Stadsteatern och Orionteatern. Produktionen Glasäpplen (2018), som Helena regisserade för Örebro Länsteater, valdes ut som en av de senaste årens bästa föreställningar till Scenkonstbiennalen 2019. Ur motiveringen: ”… Berättad och gestaltad i stilsäker regi av Helena Sandström Cruz. Ett originalverk för scenen, en hel berättelse av det klassiska slaget…

På Regionteatern Blekinge/Kronoberg har hon tidigare skrivit och regisserat de mycket omtyckta föreställningarna Hetero (2017) och Lust (2019) och är nu aktuell med denna dystopiska framtidsskildring, Ljusets Rike 2039.

Närmast efter detta regisserar Helena Riksteaterns föreställning Nakna som foster och gudar, som kommer till Växjö Teater hösten 2019.

Credits:

MANUS Lucas Svensson
REGI Helena Sandström Cruz
SCENOGRAFI, KOSTYMDESIGN & LJUSDESIGN Josefin Hinders
LJUDDESIGN David Petersson
FILMFOTO & KLIPPNING Nemo Stocklassa Hinders

Filmskådespelare: Ia Langhammer och Bengt CW Carlsson

Speldatum

Medverkande

anja lek paulsson
Anja Lek Paulsson
Jonas C Wahlström
Jonas C Wahlström
Leonie Vincent
Léonie Vincent
LUCAS SVENSSON
HELENA SANDSTRÖM CRUZ

Ljusets Rike 2039 Pressbilder